arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik dacht het allemaal te weten, maar hoe was de relatie eigenlijk die ik met mijzelf had?

Gisteren dronk ik met een vriendinnetje van mij een kop koffie en hadden we het over de liefde. Door dit gesprek besefte ik dat het lang niet altijd even makkelijk is om de liefde van je leven te vinden. Hier kunnen soms heel wat jaren overheen gaan en dan is nog maar de vraag of ware liefde voor iedereen is bestemd?

De relatie met je partner staat in verband met de relatie met jezelf

Ik vertelde gister in het gesprek dat ik al bijna 11 jaar een relatie heb, maar dat dit zeker niet zonder slag of stoot is verlopen. Ik kwam er in het begin van de relatie met mijn partner namelijk al vrij snel achter dat de relatie met mijzelf nog lang niet was zoals ik deze voor ogen had.

Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ze in eerste instantie een liefdevolle relatie met zichzelf dienen te hebben, voordat er ook maar iemand anders in het spel betrokken kan worden.

Dit wordt ook wel ‘één worden met jezelf’ genoemd. Pas wanneer je één bent met jezelf, is er ruimte voor iemand die je echt aanvult in plaats van opvult.

 

Eén zijn met jezelf

Toen ik dit besefte ben ik gaan onderzoeken waaraan ik herkende dat ik niet van mezelf op dat moment hield. Ik herkende dit aan de volgende dingen:

  • Te weinig rust nemen voor mezelf
  • Doorgaan totdat ik niet meer kon
  • Mezelf niet tot weinig belonen als ik doelen heb behaald
  • Mezelf niet of weinig trakteren op ontspanning (denk aan een massage of in bad gaan)
  • Echt de dingen te gaan doen die ik leuk vind

Toen ik dit besefte ben ik een boek gaan lezen, welke me uiteindelijk veel inzichten heeft gegeven: het boek‘’houd van mij’’ van Robert Holden.

Toch is het niet zo dat ik zomaar van de één op andere dag van mezelf ben gaan houden. Dit is een proces van meerdere jaren geweest, maar door kleine stapjes te nemen en lieve dingen tegen mezelf te blijven zeggen kan ik vandaag de dag wel zeggen dat ik van mezelf houd.

 

Tips hoe je van jezelf kunt houden

  1. Zeg elke dag iets liefs tegen jezelf
  2. Geef jezelf een compliment als je iets goeds hebt gedaan
  3. Beloon jezelf als je een doel hebt gehaald
  4. Wees niet zo streng tegen jezelf als dingen niet precies lopen zoals je zou willen, maar wees juist trots dat je het hebt geprobeerd.

Ik geloof erin, dat als je deze tips uitvoert, jij je veel prettiger zult voelen en de relatie met jezelf iedere dag een beetje beter zal worden.

Reactie plaatsen