arrow_drop_up arrow_drop_down

Het logische gevolg was een burn-out geweest

Jarenlang zat er bij mij een bepaald patroon ingesleten, waarvan ik merkte dat ik toch echt zou moeten veranderen, omdat het mij anders weleens fataal kon worden. Zodra ik iets namelijk heel leuk vind en daar ook echt in geloof, dan kan ik me daar voor de volle 100% voor inzetten. Aan de ene kant een goede eigenschap, maar na verloop van tijd merkte ik dat dit ook een andere kant had.

Focus

Steeds als ik me ergens voor inzette, omdat ik daar volledig in geloofde, dan kwam dit bovenaan mijn prioriteitenlijstje te staan en verdween langzaam al het andere op de achtergrond.

Uiteraard is focus goed, maar wat als je erachter komt dat jouw focus ervoor zorgt dat andere belangrijke dingen opeens als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen?

Enkele belangrijke gebieden waarbij ik dit heb ervaren zijn bijvoorbeeld: vriendschappen, sport en relaties.

 

Je volledig geven aan één ding

Op vlak van vriendschap, kon ik mezelf helemaal aan één persoon geven, zodra ik merkte dat deze persoon mij de aandacht gaf die ik op dat moment nodig had. Ik was dan volledig mezelf, deelde alles wat ik op mijn hart had en had naast deze ene persoon weinig tot geen andere vriendschappen nodig.

Met sporten was het hetzelfde verhaal; Ik kon helemaal op gaan in één bepaalde sport en stelde vaak hoge doelen voor mezelf. Achteraf kwam ik er dan achter dat deze doelen soms heel onrealistisch waren, waardoor ik mezelf met gemak weer eens voorbij liep en ik de prijs hiervoor moest betalen.

Kickboksen is altijd één van mijn favoriete sporten geweest. Vandaag de dag beoefen ik deze sport nog steeds erg graag, maar in het verleden kwam het regelmatig voor dat ik hiervoor zo vier keer per week kon trainen, ondanks dat mijn lichaam daar steeds minder blij van werd.

 

Bewust van je patronen

Sinds vorig jaar ben ik mij echt bewust geworden van deze patronen en heb ik heel bewust het roer omgegooid voor mezelf.

Wat ik merkte was dat ik namelijk volledig werd opgeslokt door mijn werk en mijn parttime business die ik daarnaast opbouwde voor een onafhankelijke toekomst. Constant was ik bezig met mijn doelen en als ik dan een doel had behaald, kwam het volgende doel alweer om de hoek kijken. Natuurlijk zit ook hier weer een goed aspect in, want doelen stellen voor jezelf kan ik iedereen aanraden. Wat echter wel heel belangrijk is, is dat je je behaalde successen ook viert en stilstaat bij datgene wat je ervoor hebt moeten doen om jouw doel te behalen.

 

Tegen een burn-out aan

Het moment was dáár, ik kon er niet meer omheen: ik liep mezelf voorbij.

Inmiddels sportte ik niet tot nauwelijks meer, deed ik weinig tot niets aan yoga en ademhaling, waardoor ik erg gevoelig was en niet goed kon omgaan met stressvolle situaties. Vaak raakte ik snel geprikkeld en reageerde ik soms heel fel, zonder dat ik dat eigenlijk wilde.

“Maar hoe komt nou zoiets?”

Uiteindelijk schoof ik mijn trots opzij en ben ik met een goede vriend in gesprek geraakt, die mij aan de hand van een aantal simpele vragen, weer terug naar de basis bracht.

 

Vragen die je zullen helpen

De vragen die hij me stelde luidde als volgt:

Wat wil je nou écht? En denk hierbij even puur aan jezelf! (dus los van je relatie, los van je werk en zelfs even los van de doelen die je nu in je hoofd hebt)

Waar wordt je nou echt blij van?

Als je nu heel eerlijk bent en naar jouw leven op dit moment kijkt, doe je deze dingen dan al op dit moment?

Door over deze vragen na te denken en ze voor mezelf te beantwoorden, kwam ik erachter dat ik op dat moment niet bezig was met de dingen waar ik echt blij van werd, zoals bijvoorbeeld; sporten, mediteren, yoga en ademhalingsoefeningen.

 

Doe waar je écht blij van wordt

Hoe meer ik nadacht over de dingen die ik graag doe, des te meer ik erachter kwam dat het juist heel belangrijk is om te doen waar je blij van wordt, omdat dit zorgt voor energie. Toch, om één of andere reden, maakte ik weinig tijd voor mezelf.

Om dit patroon te doorbreken, ben ik een lijstje voor mezelf gaan maken waarop ik alle dingen noteerde, die mij energie geven en waar ik blij van word.

Vervolgens heb ik in kaart gebracht hoe vaak ik deze dingen wilde doen en dit verwerkt in een schema, waarbij in tot mijn grote verbazing merkte dat al die leuke dingen eigenlijk helemaal niet zoveel tijd in beslag namen als dat ik al die tijd in mijn hoofd had.

Het was dus eigenlijk allemaal een illusie, die zomaar tot een burn-out had kunnen leiden als ik geen actie had ondernomen!

Gelukkig kan ik nu zeggen, na het toepassen van mijn ‘energie-lijstje’, dat ik weer helemaal in balans ben en me goed voel.

Ik heb weer voldoende tijd voor mezelf, ik neem de tijd om lekker te gaan kickboksen, yoga te doen of naar een ontspannen meditatieles te gaan.

“Ik heb mezelf weer op nummer 1 gezet!”

Nu ik weer goed voor mezelf zorg, merk ik ook dat dit een direct positief effect heeft op mijn omgeving. Zo ook op mijn partner, want ondanks mijn ruim tienjarige relatie, heb ik gemerkt dat het ook erg belangrijk is om aan je relatie te blijven werken en ook die energie ‘hoog’ te houden.

Om deze fijne flow vast te houden en ervoor te zorgen dat ik blijf groeien, doe ik veel aan persoonlijke ontwikkeling en werk ik met heel veel plezier aan mijn eigen business, want zoals het in de natuur werkt, werkt het ook bij ons:

alles wat niet groeit, sterft uiteindelijk af..

MKQpJwjhT
yCaOwEfhpotbcPX
ydluagIVTZioXs
CezxPTQLKXlGm
IpkiSmaPCswuFQUY
yXQbvLgHZx
kDIZXpSFYvEBMWVl
ewQYPiCpvoNdFKcV
HVkhgjrRmfZ
dUlrZHXILsCb
PWiZAMyB
PZlpBWtajxhcqm
Reactie plaatsen